актуелно

Сва дешавања у Установи која су тренутно актуелна.

Екстерно стручно усавршавање

Датум: 27. Januar 2020 18:07 Категорија: актуелно

Дана 07.12.2019 год. у централном објекту ПУ " Полетарац" Мерошина одржан је семинар под називом " Методе outdoor наставе -учење у непосредном окружењу ". Семинар је организован у сарадњи са издавачком кућом- Креативни центар Београд, а предавач је била проф. др. микробиологије Татјана Михајлов. Семинару је присуствовала директор установе Весна Ивковић , стручни сарадник -психолог Марија Петровић и комплетно васпитно особље. Овим семинаром , приказом низа експеримената, користећи природне материјале односно природу, предавач је указала на могућност примене истих у области предшколског  образовања и васпитања деце и подједнакој успешности учења у непосредном окружењу.

Прочитај

Интерно усавршавање у установи

Датум: 17. Decembar 2019 00:00 Категорија: актуелно

Дана 28.11.2019 год. у централном објекту вртића у Мерошини, одржана је седница Стручног Актива васпитача. На седници је приказана презентација " Инклузивно предшколско образовање и васпитање", као и презентација " Е-вртић", услуге која је корак ка дигитализацији вртића. Такође, Актив васпитача упознат је са изменама у изради и примени ИОП плана.

Директорка Весна Ивковић, упознала је васпитаче са пројектом " Предшколско инклузивно образовање и васпитање" , чији је носилац општина Мерошина, а расписан је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Партнери пројекта су Дом здравља и Центар за социјални рад Мерошина, као и невладина организација " Инклузија данас". Пројекат је намењен деци из осетљивих друштвених група и узраста од рођења до 6,5 година која не похађају вртић. Реализација пројекта планирана је кроз две године, а планиране активности су адаптација објекта  у Мерошини, Југбогдановцу и Балајнцу и опремање шест  вртића дидактичким материјалом и то вртићи у Облачини, Балајнцу, Доњој Расовачи, Мерошини, Азбресници и Југбогдановцу. Након тога, планиране су креативне радионице за децу и родитеље у наведеним објектима као и формирање мобилних школа родитељства у виду кућних посета, а о свему су детаљније говориле Милена Јоцић- васпитач и координатор тима пројекта и Марија Петровић- психолог, члан тима.

Марија Петровић- психолог је упознала васпитаче са услугом Е-вртић- електронска пријава детета у предшколску установу након дописа владе Републике Србије о могућности пружања обе услуге родитељима и одржане обуке у Београду 27.11.2019. год. Марија Петровић је презентовала васпитачима како ће се ова услуга реализовати у пракси и да ће одговорна лица за обраду захтева у нашој установи бити Сања Живановић- секретар и Марија Петровић на основу електронских сертификата. Након тога, приступило је дискусији на наведену тему и могућности спровођења ове услуге у нашој установи.

Такође, је Марија Петровић упознала васпитно образовно особље са новим Правилником о ближим упутствима за утврђивање права на ИОП, његову примену и вредновање. Новине у раду са децом којој је потребна подршка су нови обрасци за израду педагошшког профила и ИОП-а који су достављени васпитачима. Предшколске установе доносе ИОП-1 , а основне и средње школе ИОП-1, ИОП-2 и ИОП-3. Марија Петровић је изложила начин израде ИОП-а, процедуру његовог усвајања, вредновања уз примену примера из праксе.

Прочитај

Предавање "Заштита деце од насиља"

Датум: 14. Novembar 2019 21:57 Категорија: актуелно
У оквиру превентивних активности рада Тима за заштиту од насиља, злостављања и занемаривања у радној 2019/20. год., планирана су предавања за родитеље деце која похађају ПУ "Полетарац" Мерошина на тему "Заштита деце од насиља". С циљем реализације оваквих предавања, директор Установе Весна Ивковић је успоставила сарадњу са начелником ПС Мерошина Срђаном Савићем, при чему је договорено да се са представником полиције - Мајом Марковић одрже три предавања у Мерошини, Југбогдановцу и Балајнцу. Предавања за родитеље одржана су 12. и 13.11.2019. год., при чему су родитељи упознати са значењем појма насиља, облицима насиља и начинима препознавања различитих облика насиља, развијања свести о превенцији насиља уз интерактивни рад и дискусију са ридитељима.

Прочитај

Обележавање " Вукове недеље "

Датум: 12. Novembar 2019 22:31 Категорија: актуелно

Прва седмица у новембру у нашој ПУ "Полетарац" прослављена је у част творцу прве српске азбуке, као и творцу првог речника српског језика - Вуку Стефановићу Караџићу. "Вукова недеља" је и ове године обележена бројним активностима на нивоу свих васпитних група. Током целе недеље, у свим објектима вртића, спроводиле су се едукативне и креативне радионице за децу, прикупљање старина из тог периода, формирање етно кутка, прављење предмета из Вуковог времена (играчке, посуде, као и одевни материјли). Такође, васпитачи су са децом организовали играње традиционалних игара из тог периода, као и кратке пригодне приредбе на нивоу појединих припремних предшколских група.


Прочитај

Обележавање Дана здраве хране - 16. октобар 2019. год.

Датум: 22. Oktobar 2019 19:26 Категорија: актуелно

Месец октобар се од стране FAO од 1945.године, а код нас од 2001.године уз подршку Министарстав здравља Републике Србије обележава се као "Месец правилне исхране", са циљем да се скрене пажња одраслих и деце да правилна исхрана представља један од најзначајнијих здравствених ресурса за очување и унапређење здравља 

Прочитај

Обележавање " Дечије недеље"

Датум: 11. Oktobar 2019 17:19 Категорија: актуелно

ПУ „Полетарац“ Мерошина одржала је манифестацију „Дечија недеља“ у периоду од 07.10. до 11.10.2019.године. Том приликом су деца која похађају вртић уживала и учествовала у бројним интеракцијама. Обогаћен програм омогућио је дружење деце између група и различитог узраста и упознавање деце са институцијама у општини Мерошини а и саму зграду Општине Мерошине. Од других институција деца су посетила Народну библиотеку, Црвени крст, Полицијску управу Мерошине. Нешто што је посебно обележило ову недељу јесте посета чувеног Милана Миње Суботе и његово дружење, у виду сплета песама и рецитација, са малишанима из вртића. Такође, посетили су нас и дечији песници из Ниша; Миња Илијева и Биљана Станојевић које су поделиле стихове са нашим предшколцима, првацима али и децом из мешовите групе.

Прочитај

Велики људи од малих ногу

Датум: 29. Septembar 2019 22:51 Категорија: актуелно

ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА У БЕОГРАДУ СА МИНИСТАРСТВОМ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА У ВЕЗИ ПРОЈЕКТА "ИНКЛУЗИВНО ПРЕДШКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ" 

 

Прочитај

Презентација пројекта "Сви заједно кроз чаробни свет књига"

Датум: 29. Septembar 2019 22:11 Категорија: актуелно

Презентација пројекта аутора Марине Коцић:  "Сви заједно кроз чаробни свет књига - различити програми и начини укључивања родитеља у непосредан васпитно-образовни рад"

Прочитај